Ciocolata-drumul de la fruct la cel mai iubit produs
Și ciocolata are o istorie
Primele date despre ciocolată
Primele menÈ›iuni arheologice despre cacao datează de aproape 4.000 de ani È™i au fost descoperite de cercetători în America Centrală È™i în Mexic. BineînÈ›eles, nu era vorba despre ciocolată aÈ™a cum o È™tim noi. De exemplu, pe coasta de vest a Mexicului, arheologii au descoperit vase de piatră datate în jurul anilor 1900 î. Hr., care conÈ›ineau reziduuri ale unor băuturi din cacao.
Abia după o mie de ani, civilizaÈ›ia olmecă a fost cea care a început cultivarea arborelui de cacao într-un ritm susÈ›inut. Olmecii foloseau boabele de cacao È™i băuturile din aceste boabe în scopuri medicinale È™i în ritualurile religioase. Nu se È™tie, însă, cum preparau aceste băuturi.
Primii care au lăsat dovezi scrise despre consumul de cacao au fost mayaÈ™ii, care aveau în panteon chiar È™i un zeu dedicat acestui arbore. Băutura din cacao era preparată astfel: boabele de cacao erau lăsate la fermentat câteva zile. Odată uscate, boabele erau prăjite, măcinate, iar pudra era, apoi, amestecată cu apă fierbinte È™i cu alte ingrediente, cum ar fi ardeiul iute È™i mălaiul.
Spre deosebire de mayași, aztecii consumau ciocolata rece și credeau despre ea că are proprietăți afrodisiace și că oferă consumatorilor energie și putere. Aztecii au fost primii care au folosit boabele de cacao pe post de bani: conchistadorii spanioli au descoperit că 100 de boabe de cacao erau prețul pentru o canoe plină cu apă potabilă sau pentru un curcan.
Aztecii au fost È™i cei care au dat băuturii numele de ciocolată. Bine, ei au numit-o “xocolatl”, de la cuvintele “xocol” – amar È™i “atl”, care înseamnă apă.
Ciocolata ajunge în Europa
Primul european care a aflat despre ciocolată a fost Cristofor Columb, în 1502. În a patra sa călătorie către Americi, Columb a capturat o canoe cu bunuri pentru comerÈ› între care erau È™i boabe de cacao. Exploratorul nu a È™tiut la ce sunt folosite È™i a mai durat încă 17 ani până când conchistadorul Fernando Cortes l-a observat pe regele aztec Montezuma bând cacao la curtea lui din Tenochtitlan.
PreoÈ›ii spanioli au fost cei care au adus pentru prima oară boabele de cacao în Europa, È™i tot ei au fost cei care le-au prezentat la curtea regelui Spaniei, pe la jumătatea secolului al 16-lea.
La început, europenii consumau cacaua tot sub formă de băutură È™i chiar au încercat să recreeze reÈ›etele aztecilor, cu ardei iute È™i alte condimente. Spaniolii credeau despre cacao că are proprietăți medicinale din cauza gustului amar È™i o foloseau în tratamentul anumitor afecÈ›iuni, cum ar fi durerile abdominale.
Abia la începutul secolului 17, europenii au început să adauge miere sau alÈ›i îndulcitori în cacao, iar istoria ciocolatei s-a schimbat cu desăvârÈ™ire.
Trecerea de la forma lichida a ciocolatei la cea solida a inceput in anul 1828, cu inventarea unei prese ce elimina o parte din untul de cacao din bautura obtinuta din boabe, devenind mult mai cremoasa. In 1827, Joseph Fry a descoperit modelarea ciocolatei prin adaugarea unei parti de unt de cacao, iar de aici si pana la deliciile din ziua de astazi nu a mai fost decat un pas. Prima tableta de ciocolata cu lapte a fost inventata in 1875 de catre Daniel Peter si Henri Nestlé.